Med kjærlighet for emalje

Opro er et av Norges eldste gullsmedverksteder og spesialiserer seg på emalje. De har stilt ut på Oslo Design Fair i en årrekke og vi gleder oss til å se hva de tilbyr kundene sine på messen i januar.

Ole Petter Rasch-Olsen er 79 år og arbeider fortsatt som gullsmed, men nå er det datteren June som driver familiebedriften Opro. Foto: Birgit Solhaug.

Blant røde skrivebordslamper, gamle rosinbokser fylt med sølv, godt brukt verktøy og arbeidsbenker fra 1976, skapes det vakre emaljesmykker i alle regnbuens farger. Her finner du fem fornøyde og konsentrerte gullsmeder, som med stor presisjon legger emalje for hånd på sølvbiter med små omarbeidede tannlegeverktøy før de brennes i ovnen.

— Smykkene må gjennom minst 18 ledd før de er klare for salg, og vi gjør alt her på verkstedet, bortsett fra å presse sølvbitene, for slike tunge maskiner har vi ikke, forteller June.

Opro holder til i Storgaten i Oslo og er et av Norges eldste emaljeverksted. Foto: Birgit Solhaug.

Familiebedriften Opro – norske emaljesmykker har eksistert, høyt over Storgatas ståk og støy, siden 1976. Da tok Junes far, Ole Petter Rasch-Olsen (derav bedriftens navn) over driften etter Finn Jensen, som han hadde jobbet for siden han var 19 år. Nå er Ole Petter 76 år og fortsatt en viktig del av gullsmedverkstedet. Men datteren June er sjefen.

— Pappa nekter å pensjonere seg. Dette er jo hele livet hans! Men jeg trenger ham, for han kan så mye, smiler June, som selv var 19 år da Ole Petter lurte på om hun kunne hjelpe til litt i verkstedet.

Siden har hun blitt der. Etter hvert har hun selv blitt gullsmed, og i 2006 tok hun over hele bedriften. Det har hun ikke angret på.

June Rasch-Olsen ble gullsmed som sin far. Foto: Birgit Solhaug.

Opro fører sine egne smykkekolleksjoner, både for barn og voksne. De leverer smykker til de fleste frittstående gullsmedforretninger i landet, og medaljer, hederstegn og ordner til idrettsforeninger, Odd Fellow-ordenen, Utenriksdepartementet og ikke minst Det kongelige slott. Mens vi prater sammen på telefonen, bryter den vakreste regnbuen fram på himmelen, og det er ikke til å unngå å se at fargene passer perfekt i fargeskalaen til Opros smykkekolleksjon. Men hva er egentlig emalje?

— Emalje er knust glass tilsatt ulike metalloksider, som igjen gir farge, forklarer June.

Før i tiden kunne man kjøpe ferdig emalje fra England, men nå er det ingen som produserer det i stor skala lenger. Fordi Opro kjøpte emaljelageret fra gullsmeden David Andersen da de la ned sitt eget verksted, har June heldigvis nok emalje i uoverskuelig framtid. Hun har allerede nådd målet sitt om at folk skal spørre etter Opro-smykker i landets gullsmedbutikker, så det blir nok bruk for emaljen på lageret.

Da Norge lukket ned på grunn av koronaviruset, solgte nemlig Heimen Husflid mest av to ting: bunader, bunadssmykker og emaljesmykker fra Opro. Nå håper June at enda flere får øynene opp for dette genuine, gamle håndverket.

— Heldigvis ser jeg at flere og flere velger norskprodusert emalje, i stedet for å kjøpe billige varer fra Kina, sier hun fornøyd.

Med fokus på å løfte tradisjonsrikt håndverk inn i fremtiden, fortsetter June sitt detaljfokuserte, fargerike og tålmodighetskrevende arbeid i verkstedet hvor hun har tilbragt hele  livet. 

Velkommen til Oslo Design Fair 21. – 23. januar 2024 for å sjekke ut hva Opro har å vise frem. I tillegg er det en rekke andre spennende utstillere å sjekke ut! 

Glassemalje er fargeekte og vil derfor aldri falme, men siden emalje er glass, kan det knuse og må behandles varsomt. Foto: Birgit Solhaug.

Teksten er skrevet av Ingrid Østang for Oslo Design Fair magasinet Vol.2 Januar 2021.