Kan en maskin uttrykke følelser? Og kan kunstig intelligens si noe om hva det betyr å være menneske? Gjennom årets tendensutstilling skal Scenario interiørakitekter undersøke hvordan teknologi kan brukes til å skreddersy innhold som tilfredsstiller menneskenes behov nå og i fremtiden. Hvordan er forholdet mellom oss som mennesker og maskinene?
Vi har i lang tid forsøkt å fange virkeligheten gjennom kunst. Like lenge har det pågått filosofiske diskusjoner rundt hva som er reelt og hva som er fortolkninger av sansbare inntrykk. I hvert menneskes sjel er det, ifølge filosofen Platon, en evig og uunngåelig konflikt mellom fornuft og følelser. Slike spørsmål står sentralt når vi skal diskutere hvordan kunstig intelligens påvirker hverdagen vår – nå og i fremtiden. Hvordan er forholdet mellom oss som mennesker og maskinene, teknologien, robotene som ved hjelp av algoritmer skaper representasjoner av oss? Hvordan kan for eksempel en robot skape patos og fremkalle sterk emosjonell respons hos oss mennesker?
Kunstig intelligens blir stadig mer sofistikert og kompleks, og selv om det kan virke kontraintuitivt for maskiner å fremkalle patos, finnes det måter hvor teknologien kan bidra til å skape emosjonelt og bevegelig innhold. En av måtene kunstig intelligens kan lage patos på, er ved å bruke naturlig språkbehandlingsalgoritmer for å generere følelsesmessige historier eller litteratur. AI-drevne systemer kan også skreddersy innhold, produkter og tjenester, slik at folk føler seg forstått, verdsatt og tilfredse. Da er vi tilbake til Platon. Er den informasjonen vi får gjennom sansene egentlig pålitelig? Kan vi stole på det vi ser eller hører? Er dette bildet av snødekte fjell og knallblå himmel ekte eller er det en forfalskning?
– Grunnen til at vi tar opp dette som tematikk i en utstillingen er en stadig debatt i mediene som viser usikkerheten og det uhåndgripelige rundt fortidens science fiction-scenario som på en måte føles nærmere enn noensinne. Noen omfavner det, mens andre frykter det. Vi vil kommentere dette abstraherte og vise krysningspunktene ved å dykke ned i dybden av fenomenet. Hva er dette egentlig?
Fredrik Bull
Arkitekt, interiørarkitekt og møbeldesigner Fredrik Bull fra Scenario interiørarkitekter skal i samarbeid med kollega Linda Steen og kurator Kirsten Visdal jobbe med utstillingen. Vi gleder oss!
Scenario Interiørarkitekter MNIL er et team med engasjerte og kunnskapsrike interiørarkitekter og arkitekter. Siden starten i 1984 har kontoret vært kjent for innovative og skreddersydde interiør, preget av kvalitet og varighet. De brenner for å skape unike rom som gjenspeiler kjernen i oppdragene der hovedoppgaven er å skape ideer og flytte grenser innenfor rammeverket i hvert enkelt prosjekt. Scenario jobber konseptuelt med å skape bærekraftige løsninger, sterke identiteter og miljøer det er godt å være i, enten det er kontorer, private hjem eller offentlige rom. Interiørarkitektkontoret har bred erfaring med spesialdesign, og utvikler møbler og innredning som bidrar til å gjøre et prosjekt komplett og gi det særpreg. Som interiørarkitekter har de mange triks i ermet for å skape gode omgivelser. Blant dem er historiefortellinger. Hvert prosjekt krever sin særegne historie og ligger til grunn for hvert scenario. Scenario står bak en rekke anerkjente prosjekter som det nye Deichmanske Bibliotek i Bjørvika og ombruksprosjektet KA13. Les mer om Scenario her og grunnlegger Linda Steen her.