Følelser for furu

Ubehandlet furu er tilbake i trendbildet. Vi tok turen til Moelven treinteriør på Brøttum for å ta en kikk på den tradisjonsrike produksjonen av treverket som har vært like elsket som det har vært hatet. 

Tekst Hélène Andersen Foto Birgit Solhaug og Inger Marie Grini

Solen stikker seg fram som et nyslipt sverd mellom skyene. Det er en av de få dagene med sol i november, og E6 fra Oslo til Lillehammer viser seg fra sin beste side. På begge sider av veien er det stort sett nypløyd åker, før Mjøsa tar over og speiler de skulpturelle skyformasjonene hele veien til Brøttum. Brøttum er et lite sted drøye femten kilometer sørøst for Lillehammer, og et ganske langt steinkast fra Moelv, mest kjent for Moelven Industrier.

Det er derfor vi skal hit til Ringsaker kommune, for å besøke Moelven treinteriør, en av de mange produksjonsenhetene til Moelven, en tradisjonsrik bedrift som har bearbeidet gran og furu i over hundre år. I år er bedriften en av Oslo Design Fairs gode samarbeidspartnere i produksjonen av Tendensutstillingen i januar 2023. Moelven treinteriør er kvalitetsbevisste og opptatt av å ivareta kunnskap og tradisjoner gjennom en bærekraftig produksjon. 

På Brøttum møter vi en engasjert driftsleder, John Magnar Skjeltorp, utdannet møbeltapetserer med en stor kjærlighet for treverket han jobber med. Og ikke minst for bedriften han leder. 

– Moelven Treinteriør har erfarne arbeidsfolk der noen har kunnskap om skog og råvarefangst, andre om trebearbeiding og overflatebehandling. Over halvparten av arbeidsstokken har fagutdanning eller fagbrev, og treverk er det som blir diskutert i lunsjen hos oss. Vi kan ha råstoffdiskusjoner som aldri tar slutt, sier John Magnar og smiler. Han er av den lune typen, litt som treverket som omgir oss: Varm, med spor av liv.

Lokal tilhørighet, tradisjoner og skogdrift ligger i kjernen av bedriften. 
— Vi er nok veldig produktorienterte, og også litt innadvendte. Vi hadde nok hatt godt av å se litt mer utover, innrømmer John Magnar. Men særheten og de nerdete kollegaene har gitt dem et teknisk godt produkt som de er veldig stolte av.


— Moelven treinteriør er kanskje det nærmeste et håndverk man kan komme i en industriell produksjon som denne, fortsetter John Magnar stolt. Som gammel møbeltapetserer vet han hva han snakker om.
Kjernevirksomheten er produksjon av furu- og grangulv. Måten treet er høvlet på, betyr alt for at sluttproduktet skal bli godt, og det er der alt starter, selve hjertet i bedriften. 


— Alt det vi ellers gjør, enten det er sortimentsutvidelser eller videreutvikling av overflater, er for å støtte opp under kjernevirksomheten, som er høvling og produksjon av gulv. 

Moelven har mange tradisjonsrike produksjonsenheter rundt omkring i Norge og Sverige.


Fra Brøttum til København

Hvorfor produsere på Brøttum?
— Lokal tilknytning gir ansvarsfølelse og engasjement, forteller John Magnar. Vi har nærhet til skogen, sagbruk og råstoff, kjente og familiære produkter for alle som jobber her. Vi tenker også noen ganger at omgivelsene på Brøttum gir noe udefinerbart til produktet.

Det tenker vi også, der vi mysende sitter og spiser wienerbrød og drikker kaffe mens vi kikker ut på Mjøsa som renner sakte forbi utenfor vinduene. Omgivelsene gir definitivt et lite strøk av magi til den lille fabrikken som til tross for størrelsen produserer store mengder gulv til hele Skandinavia. I skrivende stund produseres det gulv til byfornyingsprosjekter i Berlin, København, Århus og Odense. Gamle bygårder oppgraderes og settes i stand i mer eller mindre original stil. Københavnområdet er på grunn av dette fortsatt ett område hvor det brukes mye furugulv. Til et prosjekt i Odense leverer Moelven treinteriør 9000 m2 furugulv som er 30 mm tykt og har en dekkende bredde på 205 mm. Det er et bredt og grovt gulv som framstår veldig solid og som varer i hundre år. Og alt kommer fra den lille fabrikken på Brøttum.

— Vi føler at vi gjør en viktig jobb når det kommer til arbeidsplasser i distriktene, fortsetter John Magnar. Vi ser veldig positivt på å både være en del av Moelven og en liten del av norsk industri. Uten den brede kunnskapen, markedsapparatet og distribusjonen til Moelven ville det blitt vanskelig for oss å drive denne bedriften. Det er også helt nødvendig for oss å være en del av norsk industri.  Vi er avhengig av gode kolleger i et bransjemiljø for å diskutere, lære og å utvikle oss videre. Gode leverandører av alt fra overflater til maskiner, er også viktig for at dette skal fungere. Uten lokale firmaer som er gode på maskinelt utstyr, vil vi ikke klare å levere gode produkter over tid. 

Hvordan ser dere for dere virksomhetens utvikling ti år fram i tid?
— Vi utvikler nye overflater med en blanding av vannbasert beis og hardvoksoljer, og jobber for å få flere kundetilpassede produkter når det gjelder lengde, struktur, overflate og farger. Vi ønsker oss mer treverk generelt og furu spesielt inn i nybygg i tiden framover. Fra oss da, selvfølgelig, sier John Magnar og ler.

For å henge med i tiden må selskapet ha fokus på bærekraft. Treverk er bærekraftig i seg selv, i den forstand at det er varig og resirkulerbart. Barskogbeltet rundt den nordlige halvkule, som strekker seg fra Norge, via Sverige og Finland, gjennom Russland over til Alaska og Canada er verdens største sammenhengende skogbelte. Det finnes derfor enorme mengder med furu og gran med god gjenvekst.

 
— For oss er bærekraft å bruke hundre prosent av råstoffet. Alt treverket som ikke går til gulv eller panel, blir solgt som ved eller flis. Vi kjøper bare sertifisert råstoff slik at vi også sikrer forsvarlig forvaltning av skogen, og vi bruker bare naturlige, biologiske produkter på overflatene våre. Ellers kildesorterer vi så godt vi kan, og har for øyeblikket omtrent nitti prosent gjenvinningsgrad på det vi forbruker, presiserer John Magnar.

Hvorfor bør man velge treverk i hjemmet?
— Det er varme og glød i treverk, noe jeg føler er innbydende og trygt. Hvem vil ikke ha det? John Magnar er redd for å legge for mye følelser i beskrivelsene sine, men klarer ikke å la være. Treverk kjennes mykt og varmt når du tar på det, sier han kjærlig. Det lukter også fantastisk godt, bedre duft finnes ikke, mener han. Furu er tradisjonelt, men også moderne, med et tidløst uttrykk. Furu skal vare – lenge. Treverket har gitt oss tradisjonsmøbler på grunn av holdbarheten, og det vil gi oss nye tradisjonsprodukter av samme grunn. I tillegg er det et bærekraftig råstoff i en energieffektiv produksjonslinje. Jeg tenker furu som materiale har framtiden foran seg.