Vi fortsetter det fine samarbeidet med Scenario interiørarkitekter som skal designe Tendensutstillingen under messen i høst. De jobber med prosjektering av alt fra kontorer, hoteller, kulturbygg til butikker og boliger, og har utformet prosjekter som for eksempel Deichmann Bjørvika og det nye Munchmuseet. Linda Steen er grunnlegger, daglig leder og eier.
Tekst Hélène Andersen Foto Sturla Bakken og Ole Walter Jacobsen
Hvorfor har du samarbeidet med Oslo Design Fair om å utvikle Tendensutstillingen?
– Jeg syns det er interessant å se på hvilke muligheter vi har for å vise frem hva som skjer innenfor møbel og interiørbransjen i Norge. I Tendensutstillingen vil vi gjerne vise hvordan rom påvirker mennesker og hvordan sammensetningen av elementer skaper opplevelsen av et rom.
– Jeg var aldri i tvil om at jeg skulle gjøre noe kreativt.
Linda Steen ville egentlig utdanne seg til scenograf, siden hun elsket å lage kostymer og kulisser for amatørteatre. Men for å bli scenograf, måtte hun først utdanne seg til interiørarkitekt eller tilsvarende. Etter hvert fikk hun jobb hos Platou Shipdesign, der hun jobbet med innredning av luksuriøse cruisebåter.
– Etterhvert ble det mye mer spennende å skape scener i det virkelige livet, sier Linda. Hun ble værende hos Platou til hun som 25-åring startet Scenario interiørarkitekter i 1984. Da var de et av få kontorer i Norge som holdt på med interiørarkitektur.
– Jeg ansatte omtrent én ny person i halvåret til vi var 25-30 medarbeidere, og siden har vi holdt oss til det. Det er en fin størrelse for å kunne påta oss større oppdrag, og samtidig jobbe i mindre team og tett på faget, forklarer Linda.
Hvordan har bransjen forandret seg i de årene du har vært en del av den?
– Jeg har fått være med på en helt ekstremt utvikling! Min generasjon interiørarkitekter har endret interiørfaget fra å holde på med rent dekorative oppgaver til å bli profesjonelle fagutøvere, der kundene virkelig ser verdien av kunnskapen vi besitter. Interiørfaget har også vært en slags underdog i arkitektbransjen, men også her har vi med årene fått mer og mer respekt.
Scenario jobber med prosjektering av alt fra kontorer, hoteller, kulturbygg til butikker og boliger, og har utformet mange spennende prosjekter som for eksempel Deichmann Bjørvika og det nye Munchmuseet.
– Vi får ta del i utformingen av viktige samfunnsarenaer, og kunnskapen med å skape gode funksjonelle rom blir mer og mer verdsatt. Det har gitt oss flere DOGA priser, ikke minst Oslo Bys arkitekturpris for Deichman Bjørvika.
Hva er viktigst for et firma som dere akkurat nå?
– Kontinuerlig utvikling, og nysgjerrighet i møte med morgendagens muligheter, sier Linda. For å forstå oppdragsgivernes behov er det viktig å vite hva som rører seg i arbeidsliv og samfunnsliv. Vi lever i en tid hvor vi kan jobbe hvor som helst, og kontoret er i ferd med å utvikle seg fra arbeidsplass til møteplass. Arealene vi skaper må derfor både underbygge ulike funksjoner og tilrettelegge for gode bedriftskulturer, sier Linda.
Hva er det viktigste for deg i et godt hjem?
– Et godt hjem er et sted som er tilrettelagt for mine behov og et sted jeg kan være 100% meg selv. Jeg elsker å jobbe meg fram til den optimale planløsningen, med gode plasseringer for alle husets elementer. Måten dagslyset gir energi til rommene på og hva man ser fra sofaen, spisebordet og til og med sengen, betyr mye for meg.
Linda er ikke veldig opptatt av trender, men ønsker at interiøret skal tilpasses arkitekturen og menneskene som skal leve der. Man kan også skape interessante kontraster til arkitekturen gjennom interiør.
– Selv har jeg har valgt å satse på moderne klassikere som jeg har samlet på og tatt med meg til flere boliger. Fra et bærekraftig perspektiv, er nettopp god design og god kvalitet det beste man kan satse på. Som interiørarkitekt jobber man med mange spennende retninger, og det kan være vanskelig å ta egne valg – ektefellen må derfor være oppdragsgiveren her, ler Linda.
Hva inspirerer deg og trigger din egen kreativitet?
– Mennesker og litt umulige oppgaver! Møter med ulike typer personer gir meg energi, og ikke minst lyst til å finne løsninger på nettopp deres utfordringer. At folk er forskjellige, gjør det ekstra inspirerende.
Hvordan er din drømmemesse? Her er det lov å tenke litt stort!
– Den må være matnyttig og mangfoldig! Det betyr at jeg oppdager eller blir minnet på aktuelle produkter og blir inspirert.
Hvordan ser fremtiden ut for Scenario interiørarkitekter spesielt, og bransjen generelt?
– Jeg opplever at Interiørarkitekter generelt er med på å påvirke flere og flere prosjekter, og at vi blir invitert med tidlig i prosessen. Interiørarkitektens rolle står på mange måter sterkere en noen gang, noe som gir oss nye muligheter, men som også stiller større krav til oss som fagpersoner. Jeg føler at min egen ungdomstid puster meg i litt ryggen, både på godt og vondt. Retninger man har brukt mye tid og energi på å glemme, er plutselig aktuelle igjen. Det være seg fargebruk eller formspråk. Til og med Memphisperioden har fått sin renessanse, en epoke jeg virkelig trodde vi hadde lagt bak oss, ler Linda. Gamle scenarioer bygges på nytt, bokstavelig talt.
Mer informasjon om Scenario Interiørarkitekter finner du her