Oslo Design Fair er åpnet!

Inspirerende tendenser, 500 ulike merkevarer, spennende foredrag og god mat er bare noe av det du kan oppleve på messen de neste tre dagene.

#oslodesignfair
#patos
#tendensutstillingen2023

Patos – flyktige scenarier i rom

Foto: Inger Marie Grini

Hva skjer med deg når du kommer inn i et rom? Det kommer an på rommets utforming, tenker du kanskje. På hvordan det er møblert, hvilke materialer som er brukt og hvilke farger veggene er malt i, eller hvordan mønstrene i tapetet preger veggene. Hvordan det lukter i rommet, vil også spille inn på totalinntrykket. Og hvor du kommer fra, hva som foregikk utenfor rommet. Følelsen du får av å tre inn i et rom kan ikke tilskrives en enkelt ting. Det er snarere et puslespill som består av mange biter: Når alle disse kommer sammen, skapes det omgivelser som stimulerer sansene våre. En helhet som umiddelbart gir deg en følelse idet du tråkker over dørterskelen. 

I årets første tendensutstilling ønsker Scenario interiørarkitekter å skape konturene av rom som spiller på våre følelsesregistre. De vil bruke materialer, lys og farger for å stimulere sansene våre, og få oss til å legge merke til detaljer i rommet som virker inn på oss som mennesker. Lydeffekter og musikk kan også være sterke virkemidler i slike sammenhenger. På den måten forteller rommet historier utenom det vanlige. Vi har valgt å kalle det patos. Gjennom å vekke bestemte følelser, kan man også endre kjøpemønstre eller holdninger. Og ikke minst: Skape et ønske om å komme tilbake, å søke mot akkurat dette rommet, igjen og igjen.

Foto: Inger Marie Grini

Vi har tatt en prat med Fredrik Bull og Tuva Rolfsen fra Scenario Interiørarkitekter som sammen med kurator Kirsten Visdal står bak utstillingen.

Kan dere kort beskrive det dere har tegnet i utstillingen? 

– Vi har hatt et ønske om å fremheve hva interiørarkitekter gjør i sitt virke. Siden vi hver dag jobber med planer og inne- og uterom, har vi aktivt ønsket å skape nettopp rom der de besøkende må kontemplere over romlige virkemidler. Vi har en enorm påvirkningskraft: fra materialvalg til hvordan atmosfæren i et rom skal oppleves av en kunde. I denne utstillingen viser vi hvilke virkemidler vi jobber med daglig, som form, farger, materialer og overflater. Vi har fokusert på nivåforskjeller og kontraster, mellom silkemyke kurver og harde flater, og overgangen fra lysrommet til den mørke hulen på soverommet. Vi er opptatt av uttrykket som kommer frem i kombinasjonen mellom furupanel og skarpe lyse vegger. 

Hva er inspirasjonen bak utstillingen?

– Arkitektoniske elementer og samarbeidet med norske kunstnere som fremhever kunst- og interiør fra den norske kulturarven er inspirerende. I en verden som har stått på hodet de siste årene med pandemi, krig og globaloppvarming, har det aldri før vært viktigere å snu seg rundt og faktisk se på hva vi har her i lille Norge. Vi har vært kresne verdensborgere lenge nok og plukket våre interiørobjekter fra øverste hylle: Eik fra Canada, marmor fra Italia og møbler som har reist halve verden rundt for å stå i våre hjem. Det er på høy tid å ta eierskap til de råvarene Norge har å by på. I denne utstillingen har samarbeidet vårt med Moelven vært uunnværlig for å oppnå akkurat dette. Flere hundre kvadratmeter med furu fra norske skoger som er felt og produsert i Norge.  Historikken rundt furu har vært interessant å jobbe med, fordi alle i Norge har et forhold til furu, bevisst eller ubevist. Vi husker alle kjellerstua til kompisen i barndommen, foreldre som hater gulnet furu og kaller det furuhelvete, eller hytta du har tilbragt påskeferiene i, med furupanel fra gulv til tak. Vi ønsker å gi de besøkende furu anno 2023 og minne alle på hvor flott furu egentlig er. Bare se på Studio Sandland sine nydelig knagger og bord! Det en slags abstrakt roseskjæring, et godt eksempel på det tradisjonelle som møter nåtiden. 

Les mer om samarbeidet med Moelven her

Vi har også sendt et lite stikk til alle de perfekte hjemmene vi ser på instagram, glossy magasiner og trender. Der alt er stylet til minste detalj, og som skaper urealistiske holdninger til hvordan og hva interiør burde være. Vi holder utstillingen ærlig, og rommene, formene og elementene får snakke for seg selv. Vi håper de besøkende blir inspirert av rommene i seg selv og ikke bare objektene vi setter inn i dem. Vi har også satt opp en installasjon vi har kalt Tårnet, som vi håper alle tør å klatre opp i. Tårnet inspirerer til det å tre ut av messehallen, få et fugleblikk over situasjonen og minne alle på at det meste har en litt rufsete bakside, også utstillingen vår.

Hva har dere lyst til at de som besøker utstillingen skal sitte igjen med etter å ha sett den?

– Vi håper at alle som besøker utstillingen blir trigget, og ikke bare positivt nødvendigvis, men også negativt. Det er viktig for oss å si at rom oppleves ulikt fra menneske til menneske. Et mørkt tett rom kan for noen være beroligende, mens en annen kan blir stresset av det samme rommet. Vi vil gjerne at alle som besøker utstillingen kontempler over dette i ettertid. Og stiller seg spørsmål om hvorfor man likte det eller motsatt. Det er i disse tankerekkene at man gjerne kan lære mer om seg selv.

Er det noe man bør være ekstra oppmerksom på i utstillingen? 

– Vi håper alle tar seg tid til å nyte utstillingen, stoppe opp, og bli bevisste på hva rommet gjør med deg og hvordan det føles. Sett deg i sofagruppen eller på gulvet i lysrommet og kjenn på at lyset varmer kroppen din. Hvordan føles det mørket soverommet mot de buede veggene? Legg ekstra merke til veggene i laboratoriumet vårt: platene på veggene er laget av Norsk skogssopp og biomasseavfall. Det er ganske pent, ikke sant? For å ikke glemme lyskilden som føles og ser ut som dagslys. 

Hva skjer på messen?

I glassgaten finner du utstillingen og pop-up butikken Novooi House – Delusions of Reality sammen med Petersen & Gottelier. Utstillingen rommer 100 kvadratmeter og hyller moderne og bærekraftig design og håndverk, med en blanding av over 20 ikoniske- og samtidsformgivere fra Norge. Samlingen inkluderer nøye kuraterte interiørobjekter, smykker, tekstiler, kunstverk, såper, parfymer og møbler. 

Kurator Lillian Ayla Ersoy vil presentere utstillingen onsdag 25. januar kl. 13:45 på Oslo Design Fair sammen med kunstner Axel Andersson aka axel_jenny.

I glassgaten finner du også Karen von Pederstad fra Bukett! Som setter sammen maksimalistiske blomsteroppsatser med et moderne uttrykk og tar med seg planter og snittblomster til salgs i Glassgaten.

I hall D har stylist Silje Aune Eriksen designet et inspirasjonsområde med utgangspunkt i utstillernes produkter. Her kan de besøkende la seg inspirere av vårens nyheter og sortiment fra flere av utstillere i hallen med vekt på borddekking, tekstil og dekorelementer.

Foto: Inger Marie Grini

Ved kjøkkenet i hall D kan du se på at matstylist og oppskriftsutvikler Mette Mortensen lager et fristende lunsjbord med kjøttfri småretter på onsdag 25. januar og torsdag 26.januar kl 12:00. Her kan du plukke opp gode tips til hvordan du kan lage det samme hjemme. Du får med deg oppskrifter av rettene. Mettes lekne, ærlige tilnærming til matlaging gjenspeiler arbeidet hennes, det samme gjør hennes kjærlighet for sunn mat, internasjonale mattrender og «stygge-men-å-så-fine rekvisitter».

Med konseptet Room for Thought stiller duoen Frøholm/Leren spørsmål rundt forholdet mellom interiør og natur, og søker å utfordre grensene mellom de to fagene gjennom utformingen av en egen kafé i hall E som er et sted for pause, hvile og refleksjon. Et avslappende sted publikum kan ta seg en matbit og tenke på hva de har sett, og hvordan de kan implementere det i sin hverdag.

Lillestrøm Lobby ved inngang vest av Nova Spektrum tilbyr gode smaksopplevelser i nordisk brasseriestil mens kaféen i hall C serverer varme supper med variert topping, pokébowls og noe søt bakst til kaffen.