dekket bord

Dekk bordet med en god dose kjærlighet!

Møter mellom mennesker foregår ofte rundt spisebordet. Og da er det ikke bare maten som betyr noe, men også hvordan den blir presentert. Aina Sollie Steen skal dekke to inspirerende bord på messen i august. Vi har tatt en prat med den matglade stylisten.

Aina er interiørdesigner og stylist som i en årrekke har jobbet med både kunstneriske og kommersielle prosjekter. Hun er også kjent fra tv-program som Sommerhytta og Tid for hjem på TV2.

Aina legger mye kjærlighet i matlaging og dekking av bord. Foto: Margaret M. de Lange

Vi gleder oss til å se utstillingen hvor du skal dekke to spisebord på Oslo Design Fair. Kan du si litt om hva vi kan vente oss?

— Bordene skal dekkes med produkter fra utvalgte utstillere, så jeg skal bruke dem som utgangspunkt for inspirasjonen. Siden livet generelt er preget av kontraster, og jeg har fått to bord til disposisjon, vil jeg velge å lage to helt ulike bord. Den ene blir mer maksimalistisk, mens uttrykket blir noe renere på det andre bordet.

Utstillingen skal vises i Hall D, der det tidligere var smakstorg. Er det et helt område som skal fylles?

— Ja, det består av et kjøkken, podier med produkter fra utstillere og inspirerende borddekking på to langbord. Jeg har gjort et dypdykk i alle nyhetene fra utstillerne, og vært så heldig å kunne plukke fritt fra deres utvalg. Det hele blir en mini-utstilling som jeg håper blir inspirerende for de som besøker messen.

Kan du røpe noen idéer?

— Selv om det er høst, har jeg valgt å fokusere på lyse pasteller. I den mørke årstiden syns jeg det er viktig å slippe inn lyset og gjøre det triveligere hjemme. Ellers kan jeg by på overraskende elementer, jeg har nemlig planer om å gjøre noe litt spektakulært og kunstnerisk.

Hva er viktig for deg når du dekker bordet hjemme?

— Som estetiker og matglad er jeg veldig opptatt av at de sosiale møtene rundt spisebordet der alle sansene skal tilfredsstilles. Enten det er fest, eller hverdag, er jeg opptatt av hvordan maten blir presentert. Mine egne barn spiser mer grønt om jeg deler opp grønnsakene og legger det pent på et fat for eksempel. Kjærlighet dandert på fat!

Når jeg inviterer gjester, starter jeg alltid med å dekke bordet, for selv om jeg står med støvsugeren i hånda når gjestene kommer, vil de føle seg velkomne til et dekket bord. Det har jeg lært av mamma. Hun dekker faktisk bordet to dager før gjestene kommer, jeg nøyer meg med én…

Har du noen tips til hvordan vi selv kan dekke fine bord hjemme?

  1. Bruk falne blomster og klipp av stilken og sett i glass på bordet. Hold det lavt, slik at alle rundt bordet kan se hverandre.
  2. Legg på alt du skal spise på en gang, inklusive frukten til desserten.
  3. Plasser alt tett sammen, på midten av bordet, ikke ut i kantene. Dette skaper et ryddig og bugnende inntrykk.
  4. Bruk rester fra kjøleskapet, men legg alt i små skåler og fat. Slik får selv en ostebit sin renessanse, og den lille resten av et syltetøyglass ser nyrørt ut.
  5. Bruk duk for å gi en ekstra festfølelsen.
  6. Har du ikke servietter, kan du rive gamle tekstiler, som kjøkkenhåndklær, duk eller laken i passende biter og lage en knute på midten. Det er både miljøvennlig og gir et personlig uttrykk.